1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
08 грудня 2021

ЗНУ- серед організаторів "Хортицьких дзвонів" - 2021

Оцінити
(1 голос)

ЗНУ – серед організаторів VІІІ Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони»

Другого грудня 2021 року відомій запорізькій поетесі і піснярці, випускниці Запорізького національного університету (ZNU, Zaporizhzhia National University) Марині Брацило виповнилося б 45 років. До цієї дати оргкомітету VІІІ Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони» провів брифінг для журналістів місцевих ЗМІ, до якого могли приєднатися всі шанувальники творчості мисткині. Традиційно це творче змагання на вшанування пам’яті талановитої запорізької поетеси організовують представники ЗНУ при всебічній підтримці ректора Миколи Фролова. Під час заходу оприлюднили підсумки цьогорічного конкурсу, поздоровили переможців і розповіли про цьогорічні особливості всеукраїнського творчого змагання для молоді віком 15-25 років.

Через карантинні обмеження захід, що відбувся в Запорізькій обласній науковій бібліотеці, проходив у змішаному форматі. Так, у форматі Zoom-конференції до нього долучилися члени оргкомітету та журі. Голова журі поет Іван Андрусяк привітав усіх тих, хто виборов цьогоріч перемогу в творчому змаганні, та побажав їм подальших творчих успіхів. До цих привітань приєдналася член журі Оксана Розумна, яка також поділилася своїми спогадами про Марину Брацило як про талановиту й світлу особистість, яка любила життя й завжди підтримувала творчу молодь. До всіх учасників заходу зі словами подяки звернулася мама Марини – Людмила Брацило. Людмила Федорівна звернулася до переможців цьогорічного конкурсу з усієї України, які теж були присутні під час відеоконференції, й побажала їм подальших перемог і здобутків у творчому житті. Відома запорізька журналістка Ольга Вакало звернулася з привітаннями до Людмили Федорівни та до всіх присутніх. Вона висловила переконання, що «далі все буде, тому що життя, любов й Україна переможуть», – та побажала подальших успіхів оргкомітету конкурсу та його учасникам.

До президії брифінгу увійшли заступниця голови оргкомітету конкурсу, завідувачка кафедри українознавства ЗНУ, голова Запорізького відділення Національної спілки письменників України Ольга Стадніченко, заступниця голови оргкомітету, доцентка кафедри соціальної філософії та управління, поетеса Ірина Цапліна та переможниця конкурсу молодої української поезії та авторської пісні імені Марини Брацило «Хортицькі дзвони» в 2015 році, член Національної спілки письменників України Олена Ольшанська.

Як розповіла присутнім на заході журналістам Ольга Стадніченко, цього року номінація «Поезія» в конкурсі зібрала представників 14 областей та обласних центрів України. Це – Волинська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Рівненська, Чернівецька, Чернігівська, Харківська, Херсонська області та міста – Запоріжжя, Львів, Харків. Авторська пісня була представлена Львівською та Чернігівською областями. За віком це молоді автори від 15 до 24 років, переважно студентство.

За результатами розгляду творчих подань журі конкурсу (голова журі – Іван Андрусяк, співголова журі – Віктор Нестерук) визначило в обох номінаціях таких переможців:

Номінація «Поезія», Лауреати:

ІІ місце – Антоненко Каріна Сергіївна (Київська обл.)

ІІ місце – Рижих Микита Анатолійович (Херсонська обл.)

ІІІ місце – Ріль Тарас Вікторович (м. Моршин Львівської обл.)

ІІІ місце – Нестерук Назарій Юрійович (м. Львів).

Дипломанти:

– Козійчук Богдан Романович (Львівська обл.)

– Француз Вікторія Олександрівна (Чернігівська обл.)

спецприз за патріотичні мотиви в поезії – Стасюк Ірина Анатоліївна (Рівненська обл.)

спецприз за висвітлення теми збереження родинних цінностей – Нечипуренко Єлизавета Павлівна (псевдонім – Тоня Калина), м. Запоріжжя. До речі, Єлизавета – студентка факультету журналістики Запорізького національного університету.

Заохочувальну премію «Надія конкурсу» присудили Кашубі Наталії Мирославівні (Івано-Франківська обл.)

У номінації «Авторська пісня» цьогоріч два дипломанти:

– Кісь Оксана Володимирівна (Львівська обл.)

– Михалко Вікторія Вікторівна (Чернігівська обл.)

Переважна більшість із них змогла приєднатися до заходу в режимі онлайн-конференції. Переможці щиро раділи й дякували за можливість взяти участь у такому поважному конкурсі. Вони декламували свої, дуже різні, але однаково талановиті твори, які були нагороджені щирими оплесками учасників заходу. Усім переможцям і дипломантам «Новою поштою» відправлять грамоти й грошові премії.

Також під час заходу пролунала пропозиція додати ще одну номінацію до наступного конкурсу «Хортицькі дзвони»: переклади творів Марини Брацило іноземними мовами, адже це сприятиме популяризації її творчості. Представники оргкомітету пообіцяли приділити увагу цьому питанню та внести відповідні зміни в умови конкурсу.

Наприкінці заходу всім присутнім подякували за увагу до творчості як Марини Брацило, так і сучасних молодих поетів, а переможцям конкурсу побажали подальшого творчого розвитку й успіхів.

https://www.znu.edu.ua